Nieuw themanummer Soφie: 400 jaar Pascal

Vr 23 jun 23  | Leestijd: 1 min
Heilig hartHeilig hart

Dit jaar is het 400 geleden dat de Franse (natuur)filosoof geboren werd, op 19 juni in Clermont-Ferrand om precies te zijn. De Soφie-redactie meende hier niet zomaar aan voorbij te kunnen gaan. Met dit themanummer als gevolg.

Pascal besefte dat niemand zich door een rationele gedachtegang tot geloof laat brengen. Ger Groot laat zien hoe hij daarmee het materiële in de godsdienst rehabiliteerde. In fragment 418 lijkt Pascal een godsbewijs te geven, terwijl hij van de God van de filosofen en geleerden niets moet hebben. Peter Blokhuis laat zien dat het hier niet over een godsbewijs gaat maar over geloven.

Paul Griffiths laat zien dat in het oeuvre van Pascal evenwel een aantal tegendraadse uitspraken over politiek te vinden die nog altijd tot nadenken stemmen.

De gereformeerde wetenschapshistoricus Reijer Hooykaas schreef uitgebreide studies over christelijke wetenschappers als Kepler, Boyle en Pascal. Jelmer Heeren beschrijft hoe en waarom met name Pascal telkens weer zou opduiken in zijn publicaties.Verwerft de mens kennis met het verstand, met de zintuigen of ook met het hart? Klaas Bom laat zien dat Pascal in de Pensées de menselijke kennis verbindt met verlangen en liefde.

Dit – en veel meer- is te vinden nieuwe nummer van Soφie over 400 jaar Pascal. Bestel hier dit nieuwe nummer en word abonnee.

 

Recente artikelen

Woede en het kleine goede. In gesprek met psychiater Dirk De Wachter

Een van de kenmerken van borderline is moeite om ongepaste intense woede te beheersen. In 2012 moest Dirk De Wachter nog wat zoeken naar illustraties om aan de hand van…

Ma 11 sep 23  | Leestijd: 2 min

Nieuwste nummer Soφie: Woede!

Het lijkt wel alsof de maatschappij met de dag gefrustreerder en bozer wordt. Hoe moeten we daarmee omgaan? Is het iets puur negatiefs, of is woede juist goed? In dit…

Vr 1 sep 23  | Leestijd: 1 min
agenda

7 oktober 2023

Conferentie "Geloof is in de mode"

Voor meer informatie of ons volledig aanbod kijk in onze agenda.

naar agenda