Netwerkbijeenkomst christenwetenschappers ‘de christenwetenschapper in een prestatiecultuur’

Ma 5 jun 23  | Leestijd: 1 min
NetwerkbijeenkomstNetwerkbijeenkomst

Donderdag 25 mei organiseerden Stichting voor Christelijke Filosofie en ForumC samen een netwerkbijeenkomst voor christenwetenschappers in Ede. Het thema van de bijeenkomst was: ‘De christenwetenschapper in een prestatiecultuur’.

Tijdens de bijeenkomst kwamen wetenschappers uit allerlei disciplines en met uiteenlopende functies in de academische wereld samen om na te denken over vragen als: wat betekent het om christenwetenschapper te zijn in een prestatiecultuur, waarin uiterlijke normen van succes centraal staan? Is er ruimte voor falen en het uitblijven van succes? Welke (intellectuele) deugden hebben we nodig om te groeien als christenwetenschapper en hoe kunnen we die cultiveren?

De dag begon met de hoofdlezing van Herman Paul met de titel: ‘Mag je bidden voor een Vidi? Twaalf stellingen over ambitie, succes en het goede academische leven.’ Hier leest u meer over de inhoud van deze lezing.

Daarna volgde een panelgesprek met Jitse Amelink, Suzan Sierksma, Martine Veldhuizen en Herman Paul over hun eigen ervaringen in de academische wereld en de uitdagingen die ze tegenkomen in hun werk. In de twee rondes deelsessies stonden verschillende sprekers stil bij het thema vanuit hun eigen expertise. Hier vindt u een overzicht van de deelsessies en de gepubliceerde presentaties.

We kijken terug op een mooie dag met inspirerende lezingen en ontmoetingen. Vanwege het succes van deze bijeenkomst hopen we volgend jaar weer samen met ForumC een netwerkbijeenkomst voor christenwetenschappers te organiseren.

Recente artikelen

Van waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson

Deze maand is een nieuw deel van de Verantwoordingsreeks verschenen: Van Waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson. Wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale…

Vr 16 feb 24  | Leestijd: 1 min

Serie Avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’

Serie avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’ In deze reeks avondcolleges doordenken we het ideaal van ‘ontspannen samenleven’ vanuit levensbeschouwelijk perspectief. Het vertrekpunt is dat de druk van…

Do 15 feb 24  | Leestijd: 3 min