Het onbehagen van juf Ank: over veiligheid en vertrouwen in roerige tijden van dr. Ronald van Steden is het nieuwste deel van onze Verantwoordingsreeks. Nederlanders houden zich voortdurend bezig met veiligheid, terwijl de statistieken daar geen aanleiding toe geven. Blijkbaar speelt er meer. Wie achter de droge cijfers kijkt, ontdekt dat veiligheid aan allerlei gevoelens haakt die gaan over een gebrek aan basisvertrouwen: vertrouwen in onszelf, in elkaar en in de toekomst. Daar ligt het onbehagen van juf Ank, de hoofdpersoon in de populaire tv-serie De luizenmoeder.

In antwoord op haar onbehagen gaat dit boek over veiligheid in termen van verbondenheid, geborgenheid en menswaardigheid. Bij veiligheid draait het niet alleen om bescherming tegen elkaar, maar ook om bescherming door elkaar en vertrouwen in elkaar. Christelijk-sociaal denken over geloof, hoop en liefde biedt aanknopingspunten voor het bieden van een ‘veilig thuis’ aan een bont gezelschap van mensen.

Bestel het boek via deze link.

Ronald van Steden is universitair hoofddocent Bestuurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (nscr).

 

Recente artikelen

Bestaat christelijke filosofie? Verslag van een gastcollege aan de Evangelische Hogeschool

Op 2 april gaf prof. mr. dr. Richard Steenvoorde, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Rotterdam, een introductiecollege filosofie aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Het college was voor…

Vr 12 apr 24  | Leestijd: 5 min

Het nieuwste nummer van Sophie over Zin!

Het eerste nummer van Sophie van dit jaar is uitgekomen: een themanummer over ‘Zin!’ Met dit nieuwe jaar starten we ook met een nieuwe en frisse vormgeving! Zin maken, kan…

Do 28 mrt 24  | Leestijd: 1 min