Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder neemt afscheid als bijzonder hoogleraar

Do 23 nov 23  | Leestijd: 1 min
GroningenGroningen

Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder neemt afscheid als bijzonder hoogleraar

Sinds 1 januari 2019 is prof. dr. ir. Jeroen de Ridder bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eind 2023 neemt hij afscheid van deze plek na zijn benoeming per 1 september 2023 tot hoogleraar Politieke Epistemologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In Groningen heeft Jeroen de Ridder veel geïnvesteerd in de samenwerking met studenten om samen met hen na te denken over geloof en wetenschap. Ook organiseerde hij meerdere keren een serie avondcolleges over apologetiek. Jeroen de Ridder: “Ik kijk met voldoening en dankbaarheid terug op het werk dat ik de afgelopen jaren in Groningen heb gedaan. Het samen met studenten kunnen nadenken over de betekenis van het christelijk geloof voor hun studie en leven blijft een van de meeste inspirerende en betekenisvolle dingen die je als bijzonder hoogleraar mag doen. Ik neem dus met weemoed afscheid van Groningen, maar mijn benoeming op een speciale University Research Chair positie op de VU vergt de komende jaren al mijn aandacht en is niet goed te combineren met het werk in Groningen.”

Teunis Brand, directeur van Stichting voor Christelijke Filosofie: “Uiteraard vinden we het jammer dat Jeroen vertrekt. Tegelijkertijd gunnen we hem deze mooie carrièrestap van harte. We hebben er het volste vertrouwen in dat hij in zijn verdere loopbaan, ook zonder bijzondere leerstoel, een ambassadeur van christelijke filosofiebeoefening zal blijven.”

Het bestuur van Stichting voor Christelijke Filosofie bezint zich in overleg met de Rijksuniversiteit Groningen op de mogelijkheden om een vervolg te geven aan de bijzondere leerstoel Christelijke Filosofie.

 

Recente artikelen

Van waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson

Deze maand is een nieuw deel van de Verantwoordingsreeks verschenen: Van Waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson. Wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale…

Vr 16 feb 24  | Leestijd: 1 min

Serie Avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’

Serie avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’ In deze reeks avondcolleges doordenken we het ideaal van ‘ontspannen samenleven’ vanuit levensbeschouwelijk perspectief. Het vertrekpunt is dat de druk van…

Do 15 feb 24  | Leestijd: 3 min