Nieuw nummer Soφie over popmuziek en -cultuur

Ma 24 apr 23  | Leestijd: 1 min
Nieuwe sophieNieuwe sophie

Popmuziek? Wat moet een gerespecteerd en inhoudelijk christelijk filosofisch tijdschrift nu met popmuziek? Met al die oppervlakkige liedjes over de liefde die je de ganse dag in winkelcentra via Sky Radio hoort. Met al die weggooi- en lawaainummers waar Spotify vol mee staat. Of valt er meer over te zeggen?

Frank G. Bosman neemt u mee langs een heel aantal games om religieuze elementen ervan te bestuderen en duiden, Corjan Matsinger laat zien hoe popmuziek een spiegel van deze tijd is en Geert Jan Spijker duikt in de belijdenissen van Bono en Nick Cave en brengt aan het licht hoe deze zangers geloof en muziek verweven.

Allard Sierksma maakt aan de hand van Marcus Mumfords liedteksten die weg inzichtelijk en wijst op het helende aspect van vergeving, Wouter van Grootheest toont aan dat de wereld van games ook een wereld is waarin wij leven en Geert Jan Spijker en Jan van der Stoep gingen in gesprek met emeritus hoogleraar mentaliteitsgeschiedenis Henri Beunders, liefhebber en kenner van popmuziek en -cultuur.

René van Woudenberg gaat dieper in op de vraag wat poëzie precies is en wijst op de poëtische kenmerken van Dylans liedteksten. Henk van der Werf beschrijft diverse perspectieven op de vraag hoe we mens kunnen zijn naar Gods bedoeling, Michiel Plooij betwijfelt of er over de aard van de vrije wil iets te zeggen is en Emanuel Rutten bespreekt wat Gorgias te zeggen heeft over het religieuze spreken als vorm van retorisch spreken en wat de retorica volgens Gorgias leert over de aard van de overtuigingskracht van het religieuze spreken.

Dit alles is te vinden nieuwe nummer van Soφie over popmuziek en -cultuur. Bestel hier dit nieuwe nummer en word abonnee.

 

Recente artikelen

Van waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson

Deze maand is een nieuw deel van de Verantwoordingsreeks verschenen: Van Waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson. Wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale…

Vr 16 feb 24  | Leestijd: 1 min

Serie Avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’

Serie avondcolleges ‘Ontspannen samenleven: levensbeschouwelijke herbronning in de meritocratie’ In deze reeks avondcolleges doordenken we het ideaal van ‘ontspannen samenleven’ vanuit levensbeschouwelijk perspectief. Het vertrekpunt is dat de druk van…

Do 15 feb 24  | Leestijd: 3 min